cerebral palsy מה זה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

שיתוק מוחין הוא הפרעה בכוח השרירים, בטונוס או ביציבה. שיתוק מוחין מופיע אצל תינוקות בעקבות פגיעה מוחית שהתרחשה בדרך כלל במהלך ההיריון, סביב הלידה או בשנים הראשונות אחרי הלידה.

שיתוק מוחין מופיע בכ-2 מתוך 1,000 לידות חי. השכיחות כמעט שלא השתנתה במהלך השנים למרות הקידמה בטיפול הרפואי בילוד. את רוב המקרים של שיתוק המוחין לא ניתן למנוע, אך אפשר לנסות ולהפחית את הסיכון. בזמן ההריון, אפשר לבצע מספר פעולות אשר ימזערו את הסיכון להתפתחות שיתוק מוחין בעובר:

  • יש להתחסן בכל החיסונים הנדרשים לפני ובזמן ההריון, כמו אדמת.
  • יש לשמור על אורח חיים בריא בכלל ובעיקר בזמן ההיריון, ובכך להפחית את הסיכון להתפתחות של זיהום שעלול לסכן את העובר.
  • יש להיות תחת מעקב הריון כמה שיותר מוקדם מתחילת ההריון ולכל אורכו. פגישות קבועות של מעקב הריון יעזרו להפחית את הסיכונים הבריאותיים לאימא ולתינוק.
  • הימנעות מעישון, אלכוהול ושימוש בסמים לא חוקיים.

 

כאשר התינוק כבר נולד, יש למנוע כמה שאפשר פגיעות ראש (לרוב נגרמות כתוצאה מנפילה או תאונה) באמצעות שימוש במושב בטיחות לרכב, שימוש בקסדה בזמן רכיבה על אופניים, שימוש במעקה בטיחות במיטת התינוק, וכמובן השגחה. 

מה זה Cerebral Palsy? שירותי שיקום לילדים ופעוטות - Junior Therapy

מהם הגורמים לשיתוק מוחין?

שיתוק מוחין מופיע כאשר מתפתחת מסיבות שונות פגיעה מוחית, הגורמת לתסמינים הקשורים למערכת התנועה. ברוב המקרים הסיבה לפגיעה המוחית אינה ברורה, אך קיימים מספר גורמים אשר יכולים לגרום לה:

  • מוטציות גנטיות – קיימים מקרים של שיתוק מוחין על רקע מוטציות גנטיות הגורמות להפרעה בהתפתחות המוח.
  • זיהומים – זיהומים אצל האם במהלך ההריון יכולים לעבור לעובר ולגרום לפגמים התפתחותיים. הזיהומים האימהיים העיקריים אשר יכולים לגרום לשיתוק מוחין הם אדמת, אבעבועות רוח, CMV, טוקסופלזמה וסיפיליס. מלבד זאת, זיהומים מוחיים בימים הראשונים שלאחר הלידה יכולים גם כן לגרום בסופו של דבר לפגיעה מוחית בלתי הפיכה ולשיתוק מוחין. במקרים אלה מדובר לרוב על דלקת קרום המוח או צהבת קשה.
  • חוסר אספקת דם למוח – במקרים של הפרעה לאספקת הדם למוחו של העובר, בין אם במהלך ההריון או במהלך הלידה יכולים לגרום לשיתוק מוחין. 
  • חבלת ראש – חבלת ראש אצל תינוקות יכולה להסתיים בנזק בלתי הפיך ובשיתוק מוחין. במקרים אלה מדובר בעיקר על תאונות דרכים ונפילות, וחשוב מאוד לשמור על תינוקות מפני חבלות כאלה.
  • גורמים הקשורים להריון והלידה – תינוקות שמוחם לא התפתח כראוי במהלך ההיריון או תינוקות אשר נולדים פגים (טרם זמנם), נמצאים בסיכון מוגבר לפתח שיתוק מוחין. 

כיצד מאבחנים שיתוק מוחין?

עיקר האבחנה של שיתוק מוחין אצל ילדים היא קלינית, אמנם חשוב מאוד לשלול מצבים אחרים אשר יכולים לגרום להופעת התסמינים. לכן, במידה והרופא חושד שמדובר בשיתוק מוחין, התינוק/הילד יישלח למספר בדיקות הכוללות בדיקות הדמיה (כמו MRI או אולטרסאונד ראש), בדיקת EEG במידה וקיימים גם פרכוסים, בדיקות דם לזיהוי מחלות מטבוליות או גנטיות ובדיקות נוספות בהתאם לצורך. 

היות ששיתוק מוחין הוא מוגבלות מורכבת עם תסמינים רבים ושונים, לא תמיד קל לקבל אבחנה ברורה של שיתוק מוחין לפני גיל 12 חודשים. קבלת אבחנה של שיתוק מוחין מוקדם ככל האפשר וקבלת עזרה וטיפול יכולים לשפר מאוד את התסמינים ואת מצבו של ילדכם ויתנו לילדכם את הסיכויים הטובים ביותר למצות את הפוטנציאל השיקומי שלו.

הסוגים השונים של שיתוק מוחין

שיתוק מוחין נחלק לשלושה סוגים שונים, לפי ההפרעה התנועתית השלטת:

שיתוק מוחין מסוג ספסטי זהו הסוג הנפוץ ביותר של שיתוק מוחי. ילד עם שיתוק מוחין ספסטי יחווה עליה בטונוס השרירים ותנועתו עשויה להיות נוקשה או מסורבלת. הספסטיות עלולה להופיע בצד אחד של הגוף הכוללים את היד והרגל (המיפלגיה), בעיקר ברגליים (דיפלגיה), או בכל ארבעת הגפיים, כלומר בידיים וברגליים (קוואדריפלגיה).

שיתוק מוחי מסוג דיסקינטי צורה זו מאופיינות בתנועות לא רצוניות ובלתי נשלטות של כפות הידיים, הזרועות, כפות הרגליים או הרגליים. דוגמאות לבעיות תנועתיות כאלו הן דיסטוניה ואתטוזיס.

שיתוק מוחי מסוג אטקסיה אטקסיה משפיעה על שיווי המשקל ועל תפיסת עומק. ילד עם שיתוק מוחין מסוג זה יתקשה לעתים קרובות לבצע תנועות מתואמות וילך באופן בלתי יציב עם בסיס הליכה רחב.

שיתוק מוחי מסוג מעורב סוג זה של שיתוק מוחי כולל תסמינים שאינם מתאימים לסוג מסוים של שיתוק מוחי אלא מערב סוגים שונים. 

מסגרות טיפול עבור ילדים עם שיתוק מוחין

התערבות מוקדמת עד גיל 3 כוללת טיפול במסגרת מרכזים להתפתחות הילד ומעונות יום שיקומיים. החל מגיל 3 ועד גיל 21, הילד נכנס למערכת החינוך המיוחד המציעה שירותים חינוכיים ושיקומיים במסגרת גנים ובתי ספר לחינוך מיוחד. עם המגמה לשלב ילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך הרגילה, ישנם לא מעט ילדים עם שיתוק מוחין המשולבים בכיתות רגילות או בכיתות קטנות ומקבלים טיפולים במסגרות החינוך הרגיל או בקהילה. כמו כן, ילדים עם שיתוק מוחין עשויים להזדקק לעזרים מיוחדים כגון: סדים, כסאות מותאמים, אביזרי ניידות, וטכנולוגיה מסייעת (כגון תקשורת תומכת וחליפית וטכנולוגיה ממוחשבת).

בנוסף למסגרות הטיפול השגרתיות, Junior Therapy מציע מגוון שירותי שיקום וטיפולים פרא-רפואיים באופן פרטי בסביבה הטבעית בה הילד גדל- בביתו. הטיפולים כוללים טיפולי פיזיותרפיה לילדים לשיפור יכולת היציבה והניידות, חיזוק השרירים ושמירה על טווחי תנועה; טיפולי ריפוי בעיסוק לילדים לשיפור התפקוד בידיים, התאמת סדים, והגברת השתתפות ועצמאות במגוון הפעילויות היומיומיות.

הילד שלכם סובל משיתוק מוחין? רוצים להקנות לו בסיס רחב יותר של טיפולים שיקומיים גם בבית? להתייעצות טלפונית ללא עלות ולקבלת המלצה על תוכנית שיקום רב מקצועית עבור ילדכם, עם צוות המומחים של Junior Therapy, המומחים לשיקום פרטי ביתי לילדים התקשרו לטלפון שמספרו 077-9966220 או השאירו את הפרטים שלכם כאן למטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.