קשיי התארגנות אצל ילדים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

כל הילדים קצת מבולגנים לפעמים. אמנם ילדים מסוימים עלולים לחוות קשיים בהתארגנות בעוצמה ותדירות גבוהה יותר, אשר עלולה לפגום בביצועים שלו בגן ובבית הספר, ביחסים שלו עם החברים ובתפקוד העצמאי שלו בבית.

קשיי התארגנות אצל ילדים - Junior Therapy, מספקים שירותי ריפוי בעיסוק באופן פרטי לילדים

כיצד נזהה קשיי התארגנות אצל ילדים בגיל הרך?

  • הילד שוכח היכן נמצא הציוד האישי שלו.
  • הילד "חי ומתפקד בבלאגן"- בזמן הארוחה הסביבה שלו תהיה מלוכלכת, בזמן משחק חלקי המשחק יהיו מפוזרים לכל עבר וכדומה.
  • הילד מתנסח בעל פה בצורה לא מאורגנת.
  • הילד מפגין התנהגות אימפולסיבית ומתקשה להתאפק.
  • קושי בזמן המקלחת או בהשכבה לישון.
  • קושי בביצוע משימה על פי סדר פעולות יעיל, ולכן הילד לא מרוצה מהתוצאה.
  • קושי בהתחלת משימה, בהתמקדות במשימה ולעיתים לא משלימים את המשימה ומפסיקים באמצע.

מה החשיבות של יכולת התארגנות אצל ילדים?

יכולת ההתארגנות אצל ילדים מסייעת להם לעקוב אחר החפצים האישיים שלהם: הצעצועים, הספרים, הבגדים וכדומה. בנוסף, יכולת ההתארגנות ההיא מרכיב חשוב לצורך תכנון, התנהלות בזמן ופתרון בעיות, ולכן גם חיונית לצורך השגת יעדים והשלמת משימות. ילדים עם קשיי התארגנות יתקשו לעמוד בזמנים, להיערך למשימה כראוי (למשל מבחינת הציוד הנדרש למשימה), להתמיד במשימה עד לסיומה, לשים לב לפרטים ולבצע בקרה יעילה על ביצוע המשימה כדי לשפר ולהשתפר.

ילדים עם קשיי התארגנות בדך כלל מתוסכלים מהפער שנוצר בין מה שהם רצו ותכננו לעשות לבין מה שיצא להם בפועל.

מה גורם לילדים להיות כ"כ מבולגנים?

קושי בהתארגנות נובע בדרך כלל עקב שימוש לא יעיל בתפקודים הניהוליים (תפקוד מוחי קוגניטיבי), לדוגמא: היכולת להתאפק ולא לעשות משהו אחר, היכולת לשים לב למה שאנחנו עושים ולעצור כדי לתקן אוו לשפר אותו, להתמקד במשהו אחד ולהתעלם מכל מה שמסביב, לתכנן קדימה, להתמודד עם בעיה כשהיא צצה פתאום ועוד. כאשר התפקודים הניהוליים שלנו לא עובדים כראוי – אנחנו מאחרים לכיתה, שוכחים להכניס את הספר לתיק – כלומר יש הפרעה בארגון.

האם קשיי התארגנות אצל ילדים מעידים על הפרעת קשב וריכוז?

לא בהכרח. זה נכון שקשיים בהתארגנות, חוסר עמידה בזמנים וקושי להתמיד במשימה הם מאפיינים מרכזיים של הפרעת קשב וריכוז, ורבים מהילדים אשר מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מקשיים בהתארגנות. עם זאת, התופעה הזו יכולה לעמוד בפני עצמה. והיא ניתנת לטיפול.

איך מתמודדים עם קשיים בהתארגנות?

אחת מדרכי הטיפול היא אימון למיומנויות התארגנות במסגרת טיפולי ריפוי בעיסוק לילדים. המטרה היא למצוא אסטרטגיות שיוכלו לצמצם את ההשלכות השליליות של חוסר הארגון והבלגן בחדר, בתיק או בארון של הילד. כל זאת מבלי לשנות את האופי של הילד, אלא לעזור לו להצליח להתארגן בצורה טובה ויעילה יותר בתוך הבלגן שלו.

המפתח הוא שימוש ברוטינות, הרגלים, שגרות קבועות ומסודרות. רוטינות עוזרות לילד כי הן בונות סדר והיררכיה וקובעות מה בא אחרי מה. הדבר הראשון שנתמקד בו בטיפול הוא הבנייה של רוטינת בוקר ורוטינת ערב, שמתאימה באופן אישי לילד, למשפחה שלו ולסביבת הביתית. כי ברגע שאנחנו מכניסים סדר ויציבות לתוך השגרה היומיומית של הילד באופן אוטומטי אנחנו מפחיתים את התסכול שלו ועוזרים לו להתמקד במה שהוא צריך לעשות. 

ככל שהילד צעיר יותר, התפקיד שלכם ההורים משמעותי יותר, לסייע לילדכם בתהליכי התארגנות.

מרפאה בעיסוק פרטית מטעם Junior Therapy תגיע אליכם הביתה ותיתן לכם הדרכה והכוונה כיצד להציע לילד שלכם עזרה באופן יעיל שיעודד אותו לעצמאות ותשפר את תחושת המסוגלות שלו. באופן טבעי, רוב הילדים מצליחים ללמוד להתארגן ביעילות ומסתגלים לרוטינה החדשה לאחר מספר התנסויות או תוך חיקוי ההורים ואז מבצעים בעצמם בהצלחה. 

הילד שלכם מתקשה להתארגן בבוקר? בבית הספר? לקראת השינה? אל דאגה, יש מה לעשות! צוות המטפלים של Junior Therapy, שיקום ביתי פרטי לילדים ופעוטות הכולל טיפולי שיקום נוירולוגי ילדים, פיזיותרפיה לילדים וקלינאית תקשורת לילדים מזמינים אתכם לייעוץ טלפוני עם מרפאה בעיסוק ללא עלות או התחייבות. בשיחה אחת נעזור לכם להבין את הילד וכיצד אפשר לעזור לו. התקשרו אלינו לטלפון 077-9966220 או השאירו את הפרטים שלכם כאן למטה ואנו נחזור אליכם בהקדם. צוות המרפאות בעיסוק של Junior Therapy מתמחה בטיפול והדרכת הורים בילדים עם קשיי התארגנות, הפרעת קשב וריכוז, קשיים בעיבוד החושי ועוד.