דף הבית / קלינאית תקשורת לפעוטות
מהרגע שהם נולדים, תינוקות יוצרים תקשורת ראשונית עם הסביבה. כך למשל, הם בוכים כשהם רעבים או מרגישים באי נוחות מסוימת. באופן כללי, תינוקות זקוקים לתשומת לב אנושית חמה החל מהרגע הראשון.
במידה והתינוק או הפעוט מציג קשיים כלשהם בתקשורת או בשפה ובדיבור שלו, הקשיים ישליכו על כל התפקוד היומיומי שלו. לכן בדרך כלל הקשיים הללו מורגשים די בקלות על ידי הסובבים אותו: ההורים, המשפחה המורחבת, צוותי החינוך במסגרות, אחות בטיפת חלב ועוד.
קלינאית תקשורת לפעוטות (או קלינאית תקשורת התפתחותית) מעניקה ייעוץ מכוון להורים החל מגיל הינקות ועד גיל שלוש של הילד. היא מסוגלת לאבחן בעיות תקשורתיות עוד בשלבי ההתפתחות, כגון: יצירת קשר עין, יוזמה תקשורתית מצד התינוק, האופן בו הוא מסיים אינטראקציה ומנסה לשתף חוויות ועוד; ולהתאים תוכנית טיפול שיכולה לסייע בהתגברות על הבעיות האלה.
תחומי ההתפתחות, בילדות בכלל ובינקות בפרט, שלובים זה בזה ומשפיעים זה על זה. כאשר קיים ליקוי בתחום אחד, הוא משפיע על ההתפתחות בתחום אחר. למשל, כאשר תינוק מפגין איחור בהתפתחותו המוטורית, היכולת שלו להפנות קשב לאינטראקציות תקשורתיות היא מוגבלת. לפיכך, תינוקות שנולדים עם מגבלה מוטורית או עם לקות כלשהי בתשתית הסנסו-מוטורית (כגון, טונוס שרירים לא תקין), הם בסיכון לעיכוב או לקות בהתפתחות התקשורת, הבנת שפה והפקת דיבור. לכן מומלץ לבצע מעקב, ובמידת הצורך לפנות לאבחון אצל קלינאית תקשורת התפתחותית. אוכלוסייה נוספת שנמצאת בסיכון לפתח לקות או עיכוב בהתפתחות התקשורת היא פגים.
הסימנים שיכולים להעיד על קשיים בהתפתחות התקשורת בקרב תינוקות ופעוטות הם רבים. צוות קלינאיות התקשורת לילדים של Junior Therapy, הכין עבורכם ההורים, רשימה של הסימנים הנפוצים יותר. במידה ומופיע סימן אחד, ככל הנראה שאין מקום לדאגה. אמנם, בהופעת יותר מסימן אחד מומלץ לשקול את האפשרות לפנות לאבחון וייעוץ של קלינאית תקשורת מומלצת לילדים.
התינוק אינו מגיב לצלילים ולקולות ואינו נענה לקריאה בשמו, מפגין יוזמה מופחתת לפעולה בכלל ולתקשורתית בפרט, מביע עניין מופחת באנשים, ממלמל מעט, וממעט להשתמש בקולו כדי להשיג תשומת לב, משתמש מעט במחוות כמו הצבעה או הושטת יד, אינו מבצע הוראות מילוליות ראשוניות כמו איסור נגיעה בחפץ או הזמנה למשחק, מפגין חזרתיות וחוסר גיוון בחקירת חפצים, קושי ברכישת קביעות אובייקט (כלומר, אינו מחפש אחר חפץ שהוחבא), מתקשה ביניקה ומציג איחור במעבר למוצקים, או מתקשה בלעיסה ובליעה.
הפעוט אינו מחקה אחרים באופן ספונטני, נמנע מלהיות בחברת ילדים אחרים, אינו עוקב אחר הצבעה של האחר ומתקשה בהבנת מצבים חברתיים. אם הפעוט אינו מצביע על תמונות בספר או בוחר חפצים על פי שמם, אינו מגיב להוראות מילוליות, מציג איחור במועד הופעת מילים ראשונות ובהמשך גם בהופעת צירופים א ומשפטים, אינו עושה שימוש פונקציונאלי בחפצים, אוצר מילים מופחת, דיבור לא מובן, מפגין בררנות באוכל והעדפה למרקמים מסוימים.
תהליך האבחון והטיפול של קלינאית תקשורת ההתפתחותית, כולל מספר שלבים. בשלב הראשון יש לזהות מהם הקשיים ההתפתחותיים בתקשורת של הילד/הפעוט בהשוואה לבני גילו. באבחון נבדקות יכולות רבות, כגון: יכולות התקשורת, יכולות המשחק, יכולות הבנת השפה, יכולות הבעת השפה ויכולות הדיבור (שטף הדיבור, קול והיגוי).
לאחר מכן יש לקבוע מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בקשיים הללו. תוכנית הטיפול כוללת מטרות ברורות, כמו כן מוגדר גם משך הטיפול וההטבה המצופה בתומו. אנו ב-Junior Therapy מאמינים כי הורי הילד הם מי שנמצאים בקשר הכי קרוב לילד ומכירים אותו הכי טוב, ולכן אנו רואים בכם ההורים, שותפים מלאים בתכנון הטיפול והיישום שלו. במסגרת הטיפולים המשותפים עם קלינאית תקשורת פרטית לילדים, אתם וילדכם לומדים מה ניתן לעשות וכיצד כדי למקסם את תוצאות הטיפול בעזרת עבודה נוספת עם הילד, מעבר לשעות הטיפול. מאחר וכל הטיפולים במסגרת Junior Therapy מתבצעים אצלכם בבית, היכולת הזו מתפתחת אצלכם בצורה יעילה יותר והיישום בבית טבעי יותר.
על פי מחקרים אין גיל מוקדם מדי לביצוע הערכה והתערבות של קלינאית תקשורת בקרב בנים או בנות. למעשה, בשנים האחרונות, פורסמו מחקרים רבים על היעילות הטיפולית שבהתערבות מוקדמת .מחקרים אלה מוכיחים, בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, שככל שמתחילים בהתערבות הטיפולית מוקדם יותר (לפני גיל שלוש), היעילות שלה גבוהה יותר.
את ההערכה מבצעת קלינאית תקשורת אשר בקיאה בתהליכי התפתחות תקינה בשנות החיים הראשונות. ההערכה מתבצעת בראייה רחבה ולוקחת בחשבון גם לקויות נוספות במידה וישנן, כגון: קשיים מוטוריים, קשיים בוויסות החושי, לקות שמיעה, בעיות קשב, בעיות חברתיות, בעיות התנהגותיות ועוד.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם JuniorTherapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות ל-Junior Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Junior Therapy
Produced by Webzilla