עיכוב שפתי אצל ילדים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

תקשורת הינה היכולת ליצור קשר עם הזולת, כאן נכנסת התקשורת המילולית- השפה שלנו והתקשורת הבלתי מילולית כמו שפת גוף, ג'סטות ומחוות כמו הצבעה או הנפת היד, חיוך וכדומה. הבנה הינה היכולת להבין שפה ובהתאם לבצע בקשה, לדוג' לבקש מפעוט להצביע על עיניו או שיביא את הכדור. הבעה היא יכולת להגיד מילים וגם משפטים וזה ללא קשר לאיכות הדיבור גם אם הוא משובש.

עיכוב שפתי אצל ילדים - Junior Therapy, מספקים שירותי קלינאית תקשורת באופן פרטי לילדים ופעוטות

התפתחות שפה נורמלית בגילאי 0-3

ילדים מתחילים ליצור קשר כבר בחודשים הראשונים לחייהם, למשל דרך יצירת קשר עין או חיוך. כבר בגיל שישה חודשים התינוק הגדל כבר משמיע קולות מלמול ו"כמעט" מילים כמו “מאמא”. מילים של ממש לרוב נשמעות סביב גיל שנה. בדרך כלל בגיל שנה וחצי יש אוצר מילים של כ-20 מילים ועד גיל שנתיים יש לצפות מילד אוצר מילים סביב 50 מילים ויכולת לצרף שתי מילים יחדיו. בגיל 3 שנים הילד אמור לנהל שיחה של ממש עם ההורים ועם אוצר מילים עשיר ורחב. עיכוב שפתי הוא מושג רפואי שמתייחס לילד שלא משיג את אבני הדרך המפורטים לעיל במסגרת הזמן הצפוי לו לפי גילו. אנחנו ב-Junior Therapy דוגלים בגישה כי ילדים שונים משיגים את אבני הדרך בהתפתחות השפתית בקצב שונה, ולכן לא כל עיכוב שפתי מצריך התערבות טיפולית. יחד עם זאת, במידה וילדכם אכן זקוק לטיפול אנו נשמח להעניק לו אותו בסביבה הכי טבעית ונוחה עבורו- אצלו בבית.

מה גורם לעיכוב שפתי אצל ילדים?

ברוב המקרים, כאשר הילד מאחר או מתקשה לדבר על רקע של התפתחות תקינה בשאר התחומים, מדובר בתופעה שנעלמת עד גיל שלוש. אם הקושי ממשיך או גדל, יכולות להיות לכך מספר סיבות:

  • בעיית שמיעה אצל ילדים– גם ירידה קלה בשמיעה עקב נוזלים יכולה לגרום לעיכוב שפתי. לכן, חשוב לבדוק את השמיעה בבדיקה מקיפה ומסודרת, ולטפל בכך באופן רפואי.
  • הילד חשוף לשתי שפות– ילדים דו לשוניים (שמדברים בבית בשתי שפות, עברית ושפה נוספת), מראים דפוס שנראה מעין 'עיכוב' אך למעשה הם עסוקים בלמידה של שתי שפות במקביל. הורים לא צריכים להימנע מחשיפת הילד לשתי שפות, להפך, דו-לשוניות יכולה לתרום להתפתחות המוח. מה שנראה כעיכוב שפתי מסתדר אצל מרבית מהילדים האלה עד גיל 5-6, גיל שבו הם מגלים שליטה בשתי השפות אליהן נחשפו.
  • קשיי קשב וריכוז אצל ילדים– קשיי קשב וריכוז יכולים לפגום בתהליך הלמידה של השפה. במידה והילד סובל מהפרעת קשב וריכוז, הוא ייתרם מאוד מטיפול בריפוי בעיסוק לילדים במסגרתו הוא ירכוש אסטרטגיות ללמידה יעילה יותר ודרכים להתאים את הסביבה הלימודית שלו ליכולותיו.
  • קושי רגשי אצל ילדים– אשר גורם לילד להימנע מדיבור, כמו לידת אח קטן או מעבר דירה אשר עלולים לגרום לילדים מסוימים 'רגרסיה'. במקרים כאלה יש לפנות לייעוץ אצל מטפל רגשי.
  • לקות שפה ספציפית אצל ילדים– לקות מולדת במנגנון השפתי במוח, אשר מקשה על הילד בתהליך רכישת השפה. לקות זו מאובחנת בכ-7% מהילדים בגילאי הגן. היא יכולה להופיע בחומרה קלה עד קשה, ודורשת התערבות של קלינאית תקשורת ויצירת סביבה חינוכית וביתית שמטפחת ומעודדת את רכישת השפה.
  • הפרעה בתקשורת אצל ילדים– כאשר הקושי של הילד מתבטא לא רק בשפה, אלא גם בתקשורת שלו עם הסביבה, ייתכן שמדובר הפרעה בתקשורת, כלומר בהפרעה על הרצף האוטיסטי. במקרה זה יש לפנות לאבחון התפתחותי מקיף מול רופא מומחה, קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק אשר מתמחים באוטיזם (קישור לדף קלינאית תקשורת אוטיזם).

לקביעת פגישת אבחון עוד השבוע עם קלינאית תקשורת פרטית לילדים בעלת הכשרה וניסיון בתחום התקשרו אלינו לטלפון שמספרו 077-9966220 או השאירו את הפרטים שלכם כאן למטה, ואנו נחזור אליכם בהקדם. אנחנו ב- Junior Therapy מתמחים בטיפולי שיקום בית לילדים במגוון רחב של תחומים, כגון: טיפול בילדים עם שיתוק מוחין, טיפול בויסות חושי אצל ילדים, טיפול בקשיי כתיבה ועוד.