עיכוב התפתחותי שפתי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

ילדים מפתחים כישורי שפה בקצב שונה. עם זאת, אם נראה שהם לא משיגים את אבני הדרך בהתפתחות השפה בטווח זמן ניכר מהזמן המומלץ והממוצע, הם נחשבים לילדים בעלי עיכוב שפתי.

עיכוב התפתחותי שפתי - Junior Therapy, מספקים שירותי קלינאית תקשורת פרטית לילדים

מהו עיכוב התפתחותי שפתי?

עיכוב התפתחותי שפתי יכול לעמוד בפני עצמו, ולעיתים, עשוי להיות סימן להפרעה התפתחותית חמורה יותר, כולל לקות שמיעה, עיכוב התפתחותי, מוגבלות שכלית-התפתחותית והפרעה על הרצף האוטיסטי. עיכוב שפתי בא לידי ביטוי בגילאים שונים באופנים שונים, ועשוי לבוא לידי ביטוי בקושי של הילד:

  • להגיד את המילים הראשונות או ללמוד מילים חדשות
  • לחבר מילים ביחד וליצור משפט
  • לבנות אוצר מילים מגוון
  • להבין מילים או משפטים

מתי כדאי לפנות לקלינאית תקשורת?

כפי שנאמר, ילדים מפתחים כישורי שפה בקצב שונה. לכן, השוואת ילדכם לילדים אחרים באותו גיל לא בהכרח תעזור לכם לזהות אם לילדכם יש עיכוב שפתי. אתם כהורים, נמצאים בעמדה הטובה ביותר להערכת התפתחות השפה של ילדכם. אם אתם מודאגים, בטחו באינסטינקטים שלכם ובקשו עזרה מאיש מקצוע, לדוג' רופא הילדים או אחות טיפת חלב. אם ברצונכם להתייעץ עם איש מקצוע מטעמנו בשיחה טלפונית, ללא עלות או התחייבות פשוט התקשרו למספר 077-9966220. 

לפני שפונים לקלינאית תקשורת כדאי לדעת:

אם אתם חושדים שהילד/ה אינם מדברים כנדרש מבני גילם, מומלץ לפנות לרופא הילדים. דבר ראשון שהרופא יעשה הוא להפנות את הילד/ה לבדיקת שמיעה. זאת מאחר ולקות שמיעה היא גורם עיקרי לעיכוב שפתי, ולפני שמתחילים טיפול בעיכוב שפתי מומלץ לשלול או לאמת לקות שמיעה. בהנחה שהשמיעה של הילד/ה תקינה, סבירות גבוהה שהגורם לעיכוב בדיבור נמצא או עקב קשיים בתקשורת, בהבנה או הבעה. 

אבחון שפתי אצל קלינאית תקשורת

אנחנו ב-Junior Therapy מאמינים בטיפול בילד בסביבה הטבעית שלו, שם לו ולכם הכי נוח. נשמח להפנות אתכם לקלינאית תקשורת באזור מגוריכם שתגיע אליכם הביתה לביצוע פגישת אבחון עם הילד. הקלינאית תקשורת תעריך את מידת ההבנה של ילדכם ואת האופן שבו הוא משתמש בשפה. ההערכה מתבצעת על ידי תשאול שלכם ההורים לגבי השימוש של הילד בשפה בבית ועל ידי אבחון ובדיקה פורמאלית. הקלינאית תקשורת תערוך לילדכם מבדקי שפה שאמורים לגרום לו להשתמש במילים, או תבחן כיצד הוא מגיב לבקשות, פקודות או שאלות. 

מה ההורים יכולים לעשות בבית?

תפקיד ההורה בהתפתחות השפה של ילדים בגיל הרך הוא משמעותי ביותר. אמנם לא תמיד ניתן למנוע עיכובים שפתיים מבעוד מועד, אך בעזרת כמה שיטות אפשר לנסות ולמזער את הסיכויים לכך:

  • מומלץ לדבר עם הילד מהרגע שהוא נולד, שמיעת השפה מסייעת להתפתחות התקינה שלו. 
  • כדאי להגיב למלמולים ולברבורים של התינוק, כך נוצרת ריאקציה תגובתית בין התינוק לבין האנשים שסביבו. 
  • שירה וקריאת סיפורים יכולים למנוע עיכוב שפתי. מומלץ להתחיל בהרגל גם עם תינוקות, וגם כאשר הילד עדיין לא מבין את המשמעות. 
  • לתמלל עבור הילד את מה שרואים ואת מה שעושים, ולהקפיד להשתמש בשפה פשוטה.
  • במהלך שיחה או משחק משותף כדאי לחזור על מילים/משפטים מספר פעמים 
  • מומלץ לא לתקן את הילד אם הוא אומר מילה או משפט עם שגיאה. כן מומלץ לחזור על המשפט בצורה הנכונה. 
  • תזכרו! השפה נוכחת בכל פעילות טבעית ויומיומית שאנו מבצעים עם הילד, במקלחת, בארוחת הערב, בזמן משחק או בדרך לגן.  

 

צוות הקלינאיות תקשורת של Junior Therapy מתמחה באבחון וטיפול בעיכוב שפתי בכל הרמות, ואנו נשמח להפנות אתכם לקלינאית תקשורת מומלצת באזור מגוריכם. הטיפולים שלנו מתבצעים אצלכם בבית בזמן שנוח לכם ההורים, אז התקשרו אלינו עוד היום למספר 077-9966220 או השאירו את הפרטים שלכם כאן למטה ואנו נחזור אליכם בהקדם. אנחנו ב-Junior Therapy מתמחים בטיפולי בית לילדים במגוון רחב של תחומים, כגון טיפול בילדים עם אוטיזםטיפול בילדים עם שיתוק מוחין, הפרעות קשב וריכוז ועוד.