דף הבית / ויסות חושי אצל ילדים
הילד שלכם מתלונן שמגע הבגד על הגוף מפריע לו? הילד שלכם נרתע ממגע של מים, חול או דשא? הילד שלכם רגיש לרעשים או נמנע ממאכלים מסוימים? מחפש התנסויות מסוכנות? ייתכן מאוד שהוא סובל מקושי בעיבוד/בוויסות חושי.
כולנו נולדים עם יכולת מסוימת לווסת את החושים שלנו, ואת האופן שבו אנחנו מגיבים לגירויים השונים שאנו (והמוח שלנו) קולטים מהסביבה. היכולת הזו מתפתחת באופן טבעי עם השנים במהלך הילדות, יחד עם היכולת לווסת גם רגשות והתנהגות.
קשיים ביכולת של הילד לווסת את החושים שלו, עלולה לגרום לו להגיב בצורה לא מותאמת לגירויים חיצוניים, כגון: צלילים מסוימים, אור חזק, מרקמים מסוימים (למשל באוכל), או מגע מסוים (למשל בגד מסוים) ולגירויים פנימיים, כגון: רעב או עייפות. ככל שיותר דברים "מפריעים" לילד, ככה קשה לו יותר להשתלב בפעילויות הנדרשות ממנו ובמסגרות בהן הוא נמצא.
מחקרים מעריכים כי 15% מהילדים סובלים מבעיה שלו קושי בוויסות חושי ברמה כזו או אחרת.
ילדים בעלי רגישות יתר חווים את העולם בעוצמות גבוהות מדי. ליטוף יכול להיחשב כמכה, תחושת רעב תעורר בו חוסר שקט, הכפל בבגד יהיה בלתי נסבל, להתקלח זו חוויה נוראית וכן הלאה. ילדים בעלי רגישות יתר בדרך כלל ימנעו ממגע של אנשים ויתפסו בעיני הסביבה כילדים זהירים מאד, פחות חברותיים ומרוחקים למדי.
ילדים בעלי תת-רגישות חווים את העולם דרך החושים בצורה קהה יתר על המידה וכדי שמשהו יירשם הם זקוקים לגירוי עוצמתי יותר. בכדי להרגיש משהו הילדים הללו זקוקים לגירויים חזקים או למגע חזק. הם נהנים מגרימת רעש, אוכל עם טעמים חזקים או שילובים מוזרים, הם הולכים בחורף עם כפכפים וחולצה קצרה, אוהבים להתפלש בבוץ ועוד. ילדים בעלי תת רגישות, פעמים רבות, נתפסים כילדים עם בעיות התנהגות, ילדים "מופרעים", ובמקרים רבים מאובחנים בשוגג כילדים הסובלים מהיפראקטיביות ומבעיות קשב וריכוז.
ישנם יותר ילדים עם רגישות יתר מאשר תת רגישות, אך ההפרדה בין שני הטיפוסים אינה תמיד חד משמעית וישנם ילדים המאופיינים ברגישות-יתר ובתת-רגישות יחדיו (בתחומים מסוימים ישנה רגישות יתר ובתחומים אחרים קיימת תת רגישות).
סימנים שונים עלולים להצביע על כך שקיים קושי בוויסות החושי. עם הופעת סימנים מומלץ לפנות לאבחון על ידי איש מקצוע מתאים, בדרך כלל, רופא, פסיכולוג או מרפאה בעיסוק עם מומחיות בתחום של הפרעות בוויסות החושי. בשנים האחרונות ישנה עליה במודעות לתופעה, עובדה המקלה על זיהוי מוקדם של הבעיה וקבלת אבחונים וטיפולים מתאימים.
רשימה של כמה סימנים שכיחים אצל ילדים עם קושי בוויסות החושי:
רגע נשים את הילד וההתמודדות שלו בצד. ההתמודדות עם ילדים הסובלים בקשיים בוויסות החושי יכולה להיות מורכבת עבור ההורים. פעולות יומיומיות בסיסיות, כגון שטיפת ידיים, גזירת ציפורניים או חפיפת שיער הן פעולות שיכולות להיחשב מכאיבות עבור ילדים אלו והופכות להיות מקור למריבות וויכוחים. ארוחת הערב הופכת ל"אישיו" בבית, וכאשר חברה באה לשחק בדרך כלל המפגש נגמר ב"פיצוץ".
הדבר הראשון שחשוב שהורה לילד עם קשיים בוויסות חושי יבין זה שההתנהגויות אינן באשמת הילד או בשליטתו. הילד (לרוב) אינו סובל מבעיות קשב, דיכאון, בעיות חברתיות או התנהגותיות, והוא בטח לא עושה "דווקא".
מסיבה זו בדיוק, חלק חשוב ועיקרי מהטיפול בריפוי בעיסוק לילדים כולל הדרכת הורים. ההדרכה מעניקה ידע וכלים שיאפשרו להורים לזהות אילו חושים אינם מווסתים כראוי אצל הילד, כיצד הקושי בוויסות החושי משפיע על הילד ועל ההתנהגות שלו ולצפות תגובות אפשרויות וכיצד להפחית את החשיפה לגירויים ה"לא נעימים". ההורים ילמדו כיצד לעשות שינויים והתאמות על מנת ליצור מקום "בטוח" עבור ילדם מבחינה חושית, וילמדו כיצד להיערך ולהתמודד עם הילד במקומות בהם אין להם שליטה על הגירויים. בנוסף, ההורים ילמדו כיצד, כיצד לנהל אינטראקציות חברתיות וכיצד להדריך את הצוות החינוכי האחראי על הילד.
חלק נוסף בטיפול, חשוב לא פחות, הוא המפגש הטיפולי עם הילד עצמו. הטיפול כולל ברובו משחק משותף עם הילד באמצעותו הוא לומד לעבד את החושים בצורה נעימה ו"נסבלת" יותר, על ידי חשיפה הדרגתית של הילד למרקמים ולתחושות השונות, עד להסתגלות ("דיאטה סנסורית"). ברגע שמשיגים את זה הילד יכול לחזור ולהשתתף בהדרגה בפעילויות שבעבר היה נמנע מהן.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם JuniorTherapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות ל-Junior Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Junior Therapy
Produced by Webzilla