דף הבית / גמגום אצל ילדים
גמגום זה כשהדיבור לא זורם בשטף, אלא יוצא קטוע. זה קורה כשמערכת הדיבור שלנו, הכוללת את מיתרי הקול, השפתיים, השיניים, המוח ושאר חלקי הגוף שאחראים על דיבור, לא פועלת כפי שהיא אמורה לפעול.
הסיבות המדויקות לקיומו של גמגום עדיין אינן ידועות, עם זאת, בניגוד לדעות עבר כי גמגום הוא תוצר פסיכולוגי, כיום סבורים כי גמגום נחשב למצב נוירולוגי המפריע בהפקת דיבור. למרות שההפרעה בדיבור לעיתים מופעלת על ידי גורמים רגשיים או גורמים נסיבתיים, הרי שבבסיסו הגמגום הוא נוירולוגי ופיזיולוגי, ולא פסיכולוגי. כיום, הדעה הרווחת היא, שמדובר בבעיה משולבת של שליטה בהפקת הקול, ההגייה, הנשימה ומערכת העצבים המרכזית והחשיבה.
מחקרים בתחום הגמגום מעידים כי ניתן למצוא הבדלים מבניים במוחותיהם של אנשים שמגמגמים, הן באזורי החומר הלבן והן באזורי החומר האפור. במחקר שבוצע בקרב ילדים, נמצאו נפחים מופחתים של חומר אפור באזורים הרלוונטיים לדיבור (לדוג' אזור ברוקה), כמו גם קישורים רעועים של חומר לבן באזורים המקושרים לפעילות השמיעתית-מוטורית. אזורים אלה מתפתחים בצורה שונה אצל ילדים שמגמגמים ומשפיעים על יכולתם לתכנן ולהוציא אל הפועל תהליכי דיבור שוטפים.
גמגום הוא תופעה מורכבת מאד, וגם הטיפול בו מורכב. הטיפול בגמגום בקרב ילדים שונה מטיפול בגמגום בקרב מתבגרים או מבוגרים, וכך גם הציפיות מהטיפול בכל שלב וגיל. ברוב המקרים לא ניתן לרפא לחלוטין, אולם התערבות מוקדמת עשויה למנוע מהגמגום מלהפוך לבעיה לכל החיים.
הטיפול צריך להתבצע אצל קלינאית תקשורת לילדים המתמחה בגמגום. קלינאית תקשורת טובה ומנוסה יכולה לעזור לילדכם להתמודד טוב יותר עם הקשיים והאתגרים שניצבים בפניו. במסגרת הטיפול הילד לומד לתקשר עם הסביבה בצורה מיטבית, למרות הגמגום, כמו כן הילד לומד טכניקות שיסייעו לו לדבר בחופשיות רבה יותר, ולגמגם פחות. הטיפול מתייחס גם לפן הרגשי שכן רגשות שליליים כמו בושה, פחד עלולים להוביל לחרדה והימנעות מדיבור בפומבי, בכיתה או עם חברים.
הגישה של ההורים והילד עצמו לגמגום ולטיפול בו, חיונית ובעלת השפעה על האפקטיביות של טיפול. הצלחת הטיפול אינה נמדדת בהכרח בהפסקת הגמגום, אלא בהצלחתו של הילד לקבל את הגמגום כחלק קטן ממנו, וביכולתו להשתלב בפעילויות היומיומיות, בעיקר אלו בהקשר החברתי, ללא קושי.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם JuniorTherapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות ל-Junior Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Junior Therapy
Produced by Webzilla